שוכר ממשיך – זכויות, חובות ומה שביניהן

שוכר ממשיך הוא מונח המתייחס לאדם הזכאי להמשיך ולהתגורר בדירה בדיור הציבורי לאחר פטירת הדייר המקורי או מעברו למוסד סיעודי. נושא זה מעורר לא מעט שאלות ופניות לעורכי דין המתמחים בדיני הדיור הציבורי, כמו עורך דין עמידר. הזכאות להיות מוכר כדייר ממשיך נקבעת על פי חוק הדיור הציבורי (זכויות רכישה) וחוק זכויות הדייר בדיור הציבורי, יחד עם תקנות משרד השיכון.

מטרת הדיור הציבורי

הדיור הציבורי נועד לספק פתרונות דיור במחיר מוזל לאוכלוסיות מעוטות יכולת כלכלית. המדינה מחזיקה כיום מעל 70,000 דירות המנוהלות ע"י חברות כמו עמידר, עמיגור ושקמונה. הביקוש לדיור ציבורי גבוה בהרבה מההיצע הקיים, כפי שניתן ללמוד מתקופות ההמתנה הארוכות לקבלת דירה. הזכאות נקבעת לפי קריטריונים המעוגנים בחקיקה ובתקנות.

דייר ממשיך על פי החוק

החוק מגדיר שוכר ממשיך כבן זוג, ילד, נכד, הורה או מי שהיה תחת אפוטרופסות של הדייר הזכאי שנפטר או עבר למוסד סיעודי. יש לשים לב כי המונח "בן זוג" תקף גם עבור ידועים בציבור. תנאי הכרחי נוסף הוא שהדייר הממשיך התגורר עם הדייר הזכאי בדירה במשך 3 שנים לפחות בסמוך למועד הפטירה או המעבר למוסד.

חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי גם קובע:

  1. במקרה ששוכר ממשיך אינו עומד בתנאי הזכאות לדיור ציבורי בפני עצמו, עליו לפנות את הדירה תוך 9 חודשים מרגע קבלת הודעה על כך.
  2. דייר ממשיך שכן עומד בקריטריונים – נכנס בנעלי הדייר המקורי לכל דבר ועניין. ייתכן שיצטרך לעבור לדירה אחרת בהתאם לזכאותו.

תנאים להכרה כדייר ממשיך

כדי להיות מוכר כדייר ממשיך צריך לעמוד בשני תנאי סף:

  1. להיות קרוב משפחה מדרגה ראשונה או שנייה כמפורט לעיל.
  2. שהדייר הזכאי התגורר בדירה לפחות 5 שנים לפני פטירתו/מעברו למוסד.

כמו כן, נדרש לעמוד באחד מהתנאים הבאים:

  1. להיות זכאי לדיור ציבורי ולהתגורר עם הדייר הזכאי 3 שנים לפחות.
  2. להתגורר עם הדייר הזכאי 4 שנים רצופות לפחות עד לפטירתו/מעברו למוסד, כאשר הספירה מתחילה לא יאוחר מ-1.8.2009. במקרה זה אין צורך בזכאות עצמאית.
  3. להתגורר בדירה 4 שנים רצופות עד 1.8.2009, אם כשוכר ביחד עם הדייר הזכאי ואם כדייר ממשיך. גם כאן אין צורך בזכאות עצמאית.

שוכר ממשיך שבפועל התגורר בדירה אך הדייר הזכאי הצהיר שגר לבד

היו מקרים בהם דיירים זכאים הצהירו שגרים לבד, למרות שבפועל התגוררו עם קרובים שעונים להגדרת שוכר ממשיך, זאת כדי להפחית את דמי השכירות. כתוצאה מכך חברות האכלוס סירבו להכיר בדיירים הממשיכים לאחר פטירת הזכאי.

מקרים כאלו הגיעו לא פעם לבתי המשפט שבחנו כל מקרה לגופו. בתנאים מסוימים הדיירים אכן הוכרו בדיעבד כדיירים ממשיכים.

שיטות להוצאת דיירים בעייתיים

על אף מטרתו ההומניטרית של הדיור הציבורי, לפעמים נוצרים מצבים בהם דיירים מזיקים פוגעים בשכנים ומפריעים לשלוות חייהם. חברות האכלוס והרשויות יכולות לנקוט בהליכים משפטיים כנגד דיירים כאלו, אך אלה נוטים להיות מורכבים וממושכים. למרות הנגישות והקלות שבה אפשר לפרסם מידע ברשתות חברתיות כמו פייסבוק, חשוב לזכור כי גם פרסומים אלו כפופים לחוק איסור לשון הרע. פרסום מידע שלילי, אמיתי או שקרי, אודות דיירים בדיור הציבורי ברשתות חברתיות עלול להוביל לתביעות משפטיות בגין לשון הרע בפייסבוק והוצאת דיבה. מומלץ להימנע מפרסומים מעין אלו, ובמקרה הצורך לפנות לייעוץ משפטי מתאים.

חשוב לזכור

יש לנקוט זהירות רבה בפרסום מידע על אודות דיירים בעייתיים במדיות חברתיות ובכלל, כדי להימנע מתביעות לשון הרע. במידת הצורך רצוי להיוועץ עם עורך דין לשון הרע לפני נקיטת צעדים משפטיים הקשורים למקרים אלה.

לסיכום

זכויות דיירים ממשיכים מעוגנות בחוק ובתקנות. חשוב להכיר את התנאים שמקנים מעמד זה ולפעול על פיהם. במקרים מורכבים וייחודיים כדאי לפנות לייעוץ משפטי מגורם המתמחה בנושא, כדי להבין את המצב המשפטי ולפעול בצורה המיטבית.

למידע נוסף השאירו פרטים

נגישות
אתר פינוי מושכר

לייעוץ משפטי ללא התחייבות השאר פרטים